6 manieren om uw hond te helpen wanneer hij verlatingsangst heeft
par Candid Tails sur Apr 19, 2022
Verlatingsangst is een ernstige angststoornis die ongeveer 20% van de honden treft. Huisdieren die lijden aan verlatingsangst blaffen, janken, krabben vaak aan deuren of proberen te ontsnappen.
Het zijn vaak honden met gedragsproblemen die zich alleen niet kunnen ontspannen. Ze lopen rond of lopen heen en weer en in extreme gevallen weigeren ze te eten of te drinken totdat de eigenaar thuiskomt. Het zijn onbegrepen dieren die lijden aan stress en angst en niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Hoe weet ik of mijn hond lijdt aan verlatingsangst?
Verlatingsangst beïnvloedt het gedrag van een huisdier en veroorzaakt angst en stress, wat resulteert in een gedragsverandering. Dit kan een teken zijn dat uw hond last heeft van verlatingsangst. Daarom vertellen we je over enkele gedragsproblemen bij honden waar je op moet letten. Als u merkt dat uw hond rusteloos is en last heeft van een van de volgende symptomen, raadpleeg dan uw dierenarts.
Overmatig blaffen wanneer alleen: Honden met verlatingsangst kunnen non-stop blaffen zodra ze alleen worden gelaten, vaak zonder duidelijke reden of prikkel.
Rusteloosheid: Honden kunnen continu heen en weer lopen of rondjes draaien wanneer ze alleen zijn, een teken van hun stress en angst.
Overmatig hijgen: Zelfs zonder fysieke inspanning kunnen honden met verlatingsangst snel en veel hijgen, wat een fysieke reactie is op hun angst.
Destructief gedrag: Destructieve honden kunnen voorwerpen, meubels vernielen of afval rondstrooien.
Verandering in gewoonten : Zelfs als ze hebben geleerd hun behoeften buitenshuis te doen, kan stress bij honden angst veroorzaken en als gevolg daarvan veranderen ze vaak hun gewoonten.
Braken of diarree : Deze symptomen komen vaker voor in ernstige gevallen van angst.
Andere symptomen: verlies van eetlust of haaruitval, dwangmatig likken, niets drinken, aandachtstekort en het negeren van favoriete speeltjes kunnen andere veel voorkomende symptomen van deze aandoening zijn
Oozaken van verlatingsangst bij honden
Hoewel de oorzaken van verlatingsangst nog niet duidelijk zijn, zijn er volgens de ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) sommige situaties in verband gebracht met dit gedrag:
- in de steek worden gelaten of aan een nieuw gezin worden gegeven
- veranderingen in hoe lang de hond alleen wordt gelaten
- verhuizen naar een nieuwe woning
- de afwezigheid van een familielid
Een veel voorkomende mythe over verlatingsangst
"Een die ik zo vaak hoor van vrienden en familie, is dat mensen verlatingsangst hebben veroorzaakt door hun honden te vertroetelen. Dat is gewoon echt niet waar. Verlatingsangst is een paniekstoornis, en je hond bij je laten slapen of met je mee gaan op uitjes is niet verlatingsangst veroorzaken. Het is eigenlijk best moeilijk om een hond met verlatingsangst te 'creëren'"
- Dr Jen Summerfield
Wat kan ik doen om te helpen?
Scheiding van gehechtheidsfiguren (eigenaar, hondentrainer) is belangrijk voor uw huisdier om te wennen aan alleen zijn. Deze aandoening kan worden behandeld en genezen, maar het vereist medische aandacht, veel zorg en veel genegenheid. Hoewel hun geblaf soms hoofdpijn kan veroorzaken, moet u geduld hebben.
1) Tegenconditionering
Praktisch gezien kun je aan je vertrek een positief gevoel hechten. Je kunt dit doen door hem vlak voordat je vertrekt zijn meest speciale beloning te geven, zoals zijn favoriete traktatie. Uiteindelijk kan hij zelfs uitkijken naar je vertrek.
2) Moedig ze aan om te oefenen:
Net als bij mensen is lichaamsbeweging een positieve bekrachtiging voor honden en helpt het bij hun geestelijke gezondheid. Voordat u naar uw werk gaat, moet u uw huisdier uitlaten, zodat hij bij thuiskomst ontspannen en klaar is om te rusten.
3) Blijf kalm:
Onze huisdieren zijn erg intelligent, ze leren onze houding en gewoonten door bij ons te wonen, zodat ze weten wanneer we gestrest zijn. Probeer te voorkomen dat u deze gevoelens op uw huisdier overbrengt, vooral voordat u vertrekt.
4) Maak meerdere keren per dag kleine uitstapjes:
Dit zal uw hond helpen zijn onafhankelijkheid te beheersen en hem te helpen begrijpen dat zijn baasje naar huis komt. Begin door hem 5 minuten alleen te laten en verleng dan de uitstapjes totdat hij eraan went dat je weg bent. Deze methode is effectief gebleken bij kinderen met een hechtingsstoornis, die onder dezelfde omstandigheden lijden. Daarom wordt het aanbevolen voor puppy's die van hun moeder zijn gescheiden.
5) Verbeter hun omgeving:
Het is belangrijk dat ze een comfortabele plek hebben om te liggen, dekens en hun favoriete speelgoed. Soms is het handig om een lamp aan te laten, zodat ze het gevoel hebben dat je in huis bent. Je kunt ook de tv of een audioboek aan laten staan om ze gezelschap te houden en af te leiden.
6) Probeer natuurlijke kalmerende middelen
Veel hondentrainers zijn voorstander van het gebruik van natuurlijke suppementen voor verlatingsangst als aanvulling op hun training, aangezien een hond die in paniek raakt niets nuttigs kan leren en waarschijnlijk niet geïnteresseerd zal zijn in lekkernijen of speelgoed . Dus totdat we die paniekreactie onder controle kunnen krijgen, is het vaak moeilijk om veel vooruitgang te boeken door de hond te leren kalmer te zijn wanneer de eigenaar weg is. Angstmedicatie of natuurlijke alternatieven zoals CBD zijn een geweldige manier om honden te helpen niet langer overweldigd te raken en te wennen aan hun omgeving.